Poppy, een kunstwerkje voor de troost

Wat maakt een klaproos zo bijzonder? Hoe komt een klaproos aan die sterke symboliek? Kan een kunstwerk echt mensen troosten?  

Ontdek waarom klaprozen groeiden op slagvelden. En hoe symboliek ervoor zorgt dat mijn kunstwerk beter zijn doel bereikt. 

 

'Poppy' is een schilderij met een afbeelding van een klaproosje als personage dat troost biedt

 

Feiten over klaprozen:

  • Als het regent klapt ie dicht, vandaar de naam Klaproos. (Ha! Wist je dat?)

  • Een klaproos kun je niet plukken of in een vaas zetten, dan vallen de blaadjes er meteen af. 

  • Klaprozen zijn eenjarige planten. Ze bloeien van eind mei tot en met juli en horen bij de Papaverfamilie.

  • Klaproos zaadjes worden als maanzaad in gerechten gebruikt.

  • Opiaten worden gewonnen uit de klaproos Papaver Somniferum, in de bloemenwinkel te herkennen aan de paarse bol. Door de onrijpe zaadbol in te kerven en het vrijkomende melksap in te drogen, ontstaat ruwe opium. Uit opium kan morfine worden gehaald.

  • De gewone klaproos op braakliggende terreinen of langs de kant van de weg bevat geen opium. Je zal er dus niet high van worden als je ze oprookt.

 

Symboliek van de Klaproos

De klaproos is een bloem die een diepe symboliek met zich meedraagt. 

In de mythologie staat de klaproos bekend als het attribuut van Hypnos, de Griekse god van de slaap. Hypnos wordt vaak afgebeeld met een klaproos in zijn hand of om zijn hoofd. Vanwege de kalmerende, slaapverwekkende en hypnotische eigenschappen van de bloem.

Maar er is een andere reden waarom de klaproos zo’n speciale betekenis heeft:

De klaproos zaadjes ontkiemen vaak op plaatsen waar de grond verstoord is, waardoor sommige gebieden er in hun geheel door worden bedekt. 

 

De Klaproos als Troost Symbool

De klaproos staat symbool voor troost. 

De klaproos heeft deze symboliek verkregen dankzij de Eerste Wereldoorlog en de velden vol bloeiende klaprozen op de slagvelden in Vlaanderen, zoals beschreven in het gedicht "In Flanders Fields" door John McCrae.

Na de Eerste Wereldoorlog kleurden de slagvelden in Noord-Frankrijk rood van de klaprozen. De troost symboliek komt voort uit het idee dat klaprozen groeien op plaatsen waar iemand is vermoord. Men dacht lange tijd dat de bloem de pijn en het bloed van de gevallen soldaten opnam, wat resulteerde in hun mooie rode kleur. 

Mensen dragen klaprozen tijdens herdenkingsdagen voor degenen die zijn gestorven in oorlogen, met name de Eerste Wereldoorlog. Dit gebruik is wijdverspreid in landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland.

 

Troost

Troost is het bemoedigen van iemand die lichamelijk of geestelijk lijdt. Het verzachten van pijn, en het voorkomen dat iemand zich alleen of verlaten voelt. 

Wanneer je een klaproosje krijgt voor de troost zal je je, telkens bij het zien van het klaproosje, gesteund voelen. Je word er dan steeds aan herinnerd dat er iemand met je meeleeft en dat je er niet alleen voor staat.

 

Poppy is een schilderij dat je cadeau kunt geven om iemand te troosten

 

Het troostende schilderij ‘Poppy’

Soms wil je zó graag iemand troosten die het moeilijk heeft. 

Dan sta je daar te worstelen met je cliché teksten, van 'Maarreh, zet 'm op hè?' (stompje op de schouder erbij), of 'Nou, heel veel sterkte!' en 'Je weet me te vinden hè?'

En een knuffel duurt te kort.

Ik wil dan zo graag iets geven.
Iets wat helpt, dat verder gaat dan die stomme woorden.

Het schilderij 'Poppy' toont een klaproosje op een vertederende manier. Het schilderij weerspiegelt de troost die de klaproos symboliseert, waarbij dit klaproosje is afgebeeld als een lief, aaibaar personage dat met je meeleeft. 

Het gaat verder dan een visueel kunstwerk en dient als een bron van troost voor de eigenaar, vooral tijdens uitdagende momenten. 

Telkens wanneer je naar "Poppy" kijkt, ervaar je troost. Niet alleen door het kunstwerk zelf, maar ook door de persoon die het aan je heeft gegeven.

 

Symboliek in mijn Kunstwerken

Symboliek speelt een belangrijke rol in mijn kunstwerken. Het stelt me in staat om duidelijke boodschappen over te brengen. 

Vaak kan een schilderij verschillende emoties oproepen en de reacties en interpretaties van het publiek kunnen sterk uiteenlopen. Sommige mensen kunnen zich volledig identificeren met een werk, terwijl anderen er misschien een geheel andere boodschap in zien.

Bij mijn schilderijen wil ik dat het doel heel duidelijk is. Symboliek en archetypische onderwerpen geven een werk de kracht om iemand te bereiken, ongeacht achtergrond of ervaring.

 

Een Troost Cadeau 

Als je op zoek bent naar iets om te geven aan iemand die het moeilijk heeft, overweeg dan het schilderijtje 'Poppy'. Dit kunstwerk is niet alleen decoratief; het is een troost cadeau dat de ontvanger er steeds aan herinnert dat ie er niet alleen voor staat.

 

Een troostend kunstwerk, zoals ‘Poppy’ is een cadeau dat verder gaat dan woorden.

 

© 2012 - 2024 Esther van de Steene | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel