Blauwe Ogen en Het Nazar Amulet: Bijgeloof in mijn Kunstwerken

Het zijn vaak kleine details die de kracht hebben om diepgaande symboliek te dragen. In veel van mijn kunstwerken heb ik ervoor gekozen mijn personages blauwe ogen te geven. Deze keuze heeft te maken met betekenis die voortkomt uit het Nazar amulet.

Ik heb een zwak voor bijgeloof, maar wel alleen bijgeloof met een positieve impact. Hee, het is bijgeloof, dus ik mag best zelf de regels bepalen.

In dit artikel leg ik uit wat deze blauwe ogen en het Nazar amulet met elkaar te maken hebben in mijn kunst.

 

Het roodborstje van het schilderij wishbird heeft blauwe ogen. Ze verwijzen naar het Nazar amulet en bieden bescherming aan de kijker tegen het boze oog

 

Het Boze Oog: even Uitleggen

Het boze oog, of "nazar" zoals het in sommige culturen wordt genoemd, is een eeuwenoud bijgeloof dat wijdverspreid is over de hele wereld. Het geloof is gebaseerd op het idee dat negatieve energie of jaloezie, uitgestraald door anderen, schade kan toebrengen aan degene die het ongelukkige doelwit is. Het boze oog kan ongeluk, ziekte en tegenspoed veroorzaken.

 

De blauwe oogjes van de serie schilderijtjes 'schaapjes tellen' beschermen de kijker tegen het boze oog

 

Het Nazar Amulet als Symbool van Bescherming

Het Nazar amulet, ook wel bekend als het "blauwe oog", is al eeuwenlang een symbool van bescherming tegen die negatieve invloeden. Het heldere blauwe oog met de donkere pupil in het midden wordt geloofd het boze oog af te weren en de drager te beschermen tegen ongeluk en negativiteit. Dit bijgeloof heeft zijn weg gevonden naar vele culturen en wordt vaak als geruststellend en beschermend gevoeld.

 

De blauwe oogjes van de schilderijtjes 'Onzielige Vlinders' beschermen de kijker tegen het boze oog

 

Blauwe Ogen in mijn Kunstwerken

De blauwe ogen in mijn kunstwerken verwijzen naar het Nazar amulet en de beschermende krachten die eraan worden toegeschreven. Bedoeld om troost en bescherming te bieden aan degene die naar het werk kijkt.

Dus door mijn Onzielige Vlinders, Wishbird, Schaapjes en Party pig blauwe oogjes te geven hoop ik bescherming, tegen alles wat lelijk is, over te brengen op jou als je mijn werk bekijkt.

 

Kunst als Bron van Positieve Energie

Kunst heeft altijd gediend als een bron van troost en positieve energie voor mensen. Het gebruik van symbolen zoals het Nazar amulet in kunstwerken roept gevoelens van hoop en bescherming op. Het herinnert eraan dat kunst niet alleen maar esthetisch is, maar ook een emotionele en spirituele dimensie heeft.

 

De Kracht van Symboliek en Bijgeloof in Kunst

Hoewel bijgeloof vaak wordt geassocieerd met irrationele overtuigingen, toont mijn werk aan dat bijgeloof ook een positieve en geruststellende rol kan spelen in het leven.

Mijn schilderijen nodigen je uit uit om na te denken over de kracht van positieve symbolen en hoe ze kunnen helpen omgaan met de onzekerheden van het leven.

© 2012 - 2024 Esther van de Steene | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel